Pleskawica: kotlety mielone z kuchni bałkańskiej - idealne na rodzinny obiad
Pleskawica to smaczne mięsne danie z kuchni bałkańskiej. Masz ochotę na nowe smaki i potrawy? Wypróbuj pleskawicę - czyli kotlety mielone, ale robione inaczej niż u nas w kraju.
Bałkańskie gospodynie powtarzają, że nie ma prawdziwej pleskawicy bez posiekanej świeżej cebuli i czerwone papryki dodanej do środka.
Nie zaszkodzi dolać trochę gazowanej wody i wyrobić mięso rękami na jednolitą masę.
Można spróbować przygotować pleskawicę z jagnięciną i dołożonym do środka plastrem sera typu : feta, wędzony oscypek, mozzarella.
Perfekcyjnym uzupełnieniem smaku dania jest podany na zimno ajwar, czyli paprykowy dip na bazie duszonej czerwonej papryki (spróbujcie przepuścić oczyszczone strączki przez maszynkę do mięsa), drobno siekanej cebuli, pomidorowego koncentratu lub gęstej passaty pomidorowej, czosnku, kilku liści laurowych, chili, oliwy i octu. Ajwar dusimy na małym ogniu na gęsty krem. Możemy dodać posiekane włoskie orzechy, powkładać w małe słoiczki i podawać do wszelkich domowych mięsnych lub rybnych obiadów.
SKŁADNIKI
- po pół kilo wieprzowego i wołowego mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 2- 3 ząbki czosnku,
- papryka czerwona,
- zielona pietruszkę,
- świeża mięta,
- do przyprawienia łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kroimy paprykę, pietruszkę, miętę, cebulę, czosnek, mieszamy składniki z mięsem, doprawiamy.
- Formujemy płaskie okrągłe kotlety, przypominające hamburgery. Układamy na grillu lub na patelni grillowej z rozgrzanym olejem.
- Jeśli zostanie nam papryka czy cebula, wrzućmy to na gorącą patelnię, utworzy się pyszny sos.
- Jak łatwo zauważyć, wyjątkowego smaku kotletom daje mięta, a przede wszystkim papryka.