Kurczak w cieście jogurtowo-paprykowym - zakochasz się na zabój!

Kurczak w cieście jogurtowo-paprykowym - zakochasz się na zabój!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tak przygotowanego kurczaka wszyscy chętnie jedzą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kurczak w cieście jogurtowo-paprykowym to pyszny sposób na przygotowanie piersi z kurczaka. Zasmakuje zwłaszcza dzieciom. Niewielkie kotleciki rumiane i chrupiące z wierzchu, a soczyste w środku to po prostu świetne danie.

Składniki

  • 1 duża pierś z kurczaka - ponad 200 g

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego

  • 1 jajko

  • ostra i słodka papryka w proszku

  • ewentualnie przyprawa do kurczaka

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

  • ok. 150 g mąki pszennej

  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem.

  • Jajko dokładnie roztrzepać w misce, dodać jogurt, sól, pieprz i słodką paprykę. Wymieszać na jednolitą masę.

  • Mięso pokroić na mniejsze kotleciki, grubości 2 cm, przyprawić solą i ostrą papryką, ew. przyprawą.

  • Kawałki kurczaka zanurzyć w jogurtowej marynacie, odstawić na ok. 30 minut.

  • Mięso wyjmować widelcem z marynaty, obtaczać w mące, odłożyć na talerz oprószony mąką.

  • Olej rozgrzać w szerokim garnku (lub frytkownicy).

  • Kurczaka ponownie obtaczać w mące i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć ok. 7-8 minut na złoty kolor.

  • Podawać z białym ryżem lub frytkami, z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw.

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8