Kotlety z mięsa rosołowego - delikatne, soczyste i bardzo oszczędne!

Kotlety z mięsa rosołowego - delikatne, soczyste i bardzo oszczędne!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety z mięsa rosołowego to świetny sposób na wykorzystanie mięsa z zupy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z mięsa rosołowego to niskobudżetowa propozycja na drugie danie. W modnym duchu Zero Waste, ale nie tylko. Takie kotlety są delikatniejsze, chudsze, a więc zdrowsze niż tradycyjne mielone.

Składniki

  • ok. 250 g mięsa z rosołu

  • 1 średnia cebula

  • 1 łyżka masła czosnkowego

  •  2 łyżki ulubionych ziół - pietruszki, koperku, szczypiorku

  • 1 jajko

  • bułka tarta

  • sól i pieprz do smaku

  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso obrać z kości i chrząstek, przepuścić przez maszynkę.

  • Cebulę i zioła drobno posiekać, cebulę zeszklić na maśle czosnkowym i wystudzić

  • Dodać do mięsa, wsypać posiekane zioła, wbić jajko i dodać 2 łyżki bułki tartej. Doprawić solą i pieprzem i starannie wymieszać.

  • Dłonie zwilżyć wodą i  formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Ocena: 3,2
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.