Kotlety mielone z rukolą i korniszonami smażone we frytownicy

 Kotlety mielone z rukolą i korniszonami smażone we frytownicy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mielone z rukolą i korniszonami można usmażyć we frytkownicy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podajemy przepisy na kotlet mielony i kotleciki z sera, które można wykonać za pomocą frytownicy. Wśród kotletów, które cieszą się niezmienną sympatią Polaków, są kotlety mielone. Jeżeli jednak przejadło ci się już to danie postaraj się je nieco ożywić. Nasza dzisiejsza propozycja, to kotlety mielone z rukolą i ogórkami konserwowymi w panierce z sera żółtego i bułki tartej. Oczywiście usmażone we frytkownicy.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego

  • bułka

  • mleko

  • cebula

  • czosnek

  • rukola

  • ogórki konserwowe

  • ser żółty

  • bułka tarta

  • sól, pieprz, przyprawy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i dwa ząbki czosnku pokrój drobno i zeszklij na patelni, a bułkę namocz w mleku.

  • Posiekaj drobno rukolę i około 3-5 ogórków konserwowych, zależnie od ich wielkości.

  • Mięso przypraw według własnego uznania i następnie dodaj odciśniętą z mleka bułkę, jajko, cebulkę z czosnkiem oraz rukolę i ogórki.

  • Mieszając składniki doprowadź do momentu, aż masa przybierze jednolitą konsystencję. Następnie uformuj kotlety. Od ciebie zależy jaki będzie ich kształt i wielkość.

  • Następnie na najmniejszych oczkach zetrzyj żółty ser. Każdy kotlet obtocz najpierw w serze, a następnie w tartej bułce.

  • Kotlety wrzuć do frytkownicy na 4 do 6 minut w zależności od wielkości kotleta.

Czy wiedziałeś, że oprócz frytek możesz przygotowywać we frytkownicy również inne dania? Radzimy jak przygotować kotlety mięsne i wegetariańskie z wykorzystaniem frytkownicy.

Polecamy też:

Nuggetsy z kurczaka - danie z frytkownicy

Ocena: 5