Drobiowe stripsy w kokosowej panierce z piekarnika: chrupiące i soczyste kąski z kurczaka

Drobiowe stripsy w kokosowej panierce z piekarnika: chrupiące i soczyste kąski z kurczaka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Stripsy w kokosowej panierce najlepiej smakują z ryżem i ostrym sosem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Drobiowe stripsy w kokosowej panierce można przygotować w piekarniku. Chrupiące i soczyste kąski z kurczaka uwielbiają wszyscy. To najprostszy sposób na pyszne i dietetyczne mięso bez smażenia. 

Składniki

  • 450-500 g polędwiczek z piersi kurczaka lub piersi z kurczaka

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 60 g wiórek kokosowych

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mleka

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Polędwiczki przekrój wzdłuż na paski. Jeśli używasz piersi z kurczaka pokrój ją wzdłuż na wąskie paski. 

  • Sok z cytryny wymieszaj z 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, dodaj 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Na koniec dodaj olej i dobrze zmiksuj.

  • Tak przygotowaną marynatą zalej polędwiczki z kurczaka, wymieszaj, aby marynata dobrze pokryła mięso i wstaw do lodówki na 1 godzinę. 

  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 220°C.

  • Jajka roztrzep ze szczyptą soli i mlekiem. Wiórki kokosowe wysyp na płaski talerz.

  • Polędwiczki panieruj kolejno w jajka, następnie w wiórkach kokosowych. 

  • Panierowane polędwiczki ułóż na blasze do pieczenia. 

  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut, następnie odwróć stripsy na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5