Doskonałe schabowe w sosie cytrynowym z kaparami: przepis na soczyste kotlety

Doskonałe schabowe w sosie cytrynowym z kaparami: przepis na soczyste kotlety

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste kotlety schabowe najlepiej smakują z makaronem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Schabowe kotlety to prosty sposób na szybki obiad. Można je przygotować na 1001 sposobów. Najważniejsze to smażyć je powoli na średnim ogniu. Zbyt gorąca patelnia zamieni pyszne schaboszczaki w twardą podeszwę. 

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 750 g schabu środkowego

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1/2 szklanki bułki tartej

  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 2 jajka, rozmącone z 1 łyżką wody

  • 1 łyżka masła

  • 1 szklanka bulionu z kurczaka

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki kaparów

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokrój na kotlety grubości około 2 cm

  • Wymieszaj mąkę, bułkę tartą, sól i tymianek w płytkiej misce.

  • W osobnej misce wymieszaj jajka i wodę.

  • Zanurz kotlety wieprzowe kolejno w mieszance jajecznej. Pozwól, aby nadmiar spłynął z powrotem do miski. Następnie panieruj schabowe w mieszance mąki. Nadmiar strzepnij. 

  • Kotlety smaż partiami na średnio gorącej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony; lub do zrumienienia. Zdejmij kotlety z patelni i odstaw na bok. 

  • Na tę samą patelnię dodaj masło, powoli wlej bulion z kurczaka, skrobiąc dno i mieszając, aby zrumienione kawałeczki wieprzowiny i panierki rozpuściły się w sosie.

  • Dodaj sok z cytryny i kapary, wymieszaj. Doprowadzić sos do wrzenia; zmniejsz ogień, dodaj kotlety i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zmniejszy swą objętość i lekko zgęstnieje, a kotlety będą gotowe.

  • Podawaj razem z makaronem. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5