Schab pieczony z jabłkami i pomarańczami

2021-03-29
Schab pieczony z jabłkami i pomarańczami
Autor: Shutterstock Schab pieczony z jabłkami i pomarańczami jest soczysta i nabiera owocowego aromatu.
łatwy
60 min
4

Schab pieczony z jabłkami i pomarańczami przesiąka niezwykłym aromatem owoców, jest kruchy i soczysty. Najlepiej smakuje podany z ziemniakami i sałatką z cykorii lub sałaty lodowej.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg schabu
  • 5 niedużych kwaśnych jabłek
  • 2 pomarańcze
  • tymianek
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso natrzeć solą i pieprzem. Owinąć sznurkiem dla uzyskania oczekiwanego kształtu.
  • Tłuszcz mocno rozgrzać na patelni i zrumienić na nim mięso ze wszystkich stron.
  • Obsmażony schab przełożyć do brytfanny, oprószyć majerankiem i tymiankiem, skropić wodą i wstawić na 30 min do piekarnika nagrzanego do 190 st. C.
  • Pomarańcze wyszorować, sparzyć i pokroić razem ze skórą na plastry. Jabłka obrać, pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne.
  • Schab wyjąć z piekarnika, wierzch obłożyć plastrami pomarańczy. Jabłka ułożyć wokół mięsa i oprószyć je tymiankiem. Wstawić do piekarnika na 20 min.