Schab pieczony z jabłkami i pomarańczami

Schab pieczony z jabłkami i pomarańczami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab pieczony z jabłkami i pomarańczami jest soczysta i nabiera owocowego aromatu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Schab pieczony z jabłkami i pomarańczami przesiąka niezwykłym aromatem owoców, jest kruchy i soczysty. Najlepiej smakuje podany z ziemniakami i sałatką z cykorii lub sałaty lodowej.

Składniki

  • 1,5 kg schabu

  • 5 niedużych kwaśnych jabłek

  • 2 pomarańcze

  • tymianek

  • majeranek

  • sól i pieprz

  • 3 łyżki oleju

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso natrzeć solą i pieprzem. Owinąć sznurkiem dla uzyskania oczekiwanego kształtu.

  • Tłuszcz mocno rozgrzać na patelni i zrumienić na nim mięso ze wszystkich stron.

  • Obsmażony schab przełożyć do brytfanny, oprószyć majerankiem i tymiankiem, skropić wodą i wstawić na 30 min do piekarnika nagrzanego do 190 st. C.

  • Pomarańcze wyszorować, sparzyć i pokroić razem ze skórą na plastry. Jabłka obrać, pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne.

  • Schab wyjąć z piekarnika, wierzch obłożyć plastrami pomarańczy. Jabłka ułożyć wokół mięsa i oprószyć je tymiankiem. Wstawić do piekarnika na 20 min.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2