Pieczony schab w ziołowej skórce
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pieczony schab w ziołowej skórce można podać na ciepło jako sztukę mięsa. Świetnie smakuje z jasnym sosem pieczeniowym, puree ziemniaczanym i zielonym groszkiem. Jeśli jednak coś zostanie z pysznego obiadu to świetnie sprawdzi się na zimno jako domowa wędlina na kanapki.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg schabu
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- 2 łyżki siekanego cząbru
- 1 łyżeczka zmielonych nasion gorczycy
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 jajk
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka smalcu
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę do lodówki.
- Zioła wymieszać z przyprawami, musztarda i tartą bułką. Dodać jajko i i wino, utrzeć.
- Mięso dokładnie posmarować pastą i szczelnie zawinąć wysmarowaną smalcem folią aluminiową.
- Mięso ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
- Piec ok 1,5 godziny, pod koniec pieczenia odwinąć folię, aby mięso nieco się przypiekło.
- Podawać na ciepło lub na zimno.