Pieczony schab w ziołowej skórce

Pieczony schab w ziołowej skórce

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczony schab w ziołowej skórce

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pieczony schab w ziołowej skórce można podać na ciepło jako sztukę mięsa. Świetnie smakuje z jasnym sosem pieczeniowym, puree ziemniaczanym i zielonym groszkiem. Jeśli jednak coś zostanie z pysznego obiadu to świetnie sprawdzi się na zimno jako domowa wędlina na kanapki.

Składniki

  • 1,5 kg schabu

  • 2 łyżki posiekanego tymianku

  • 2 łyżki siekanego cząbru

  • 1 łyżeczka zmielonych nasion gorczycy

  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

  • 1 łyżka musztardy

  • 2 łyżki tartej bułki

  • 1 jajk

  •  

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżka smalcu

  • 1 kieliszek wytrawnego białego wina

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę do lodówki.

  • Zioła wymieszać z przyprawami, musztarda i tartą bułką. Dodać jajko i i wino, utrzeć.

  • Mięso dokładnie posmarować pastą i szczelnie zawinąć wysmarowaną smalcem folią aluminiową.

  • Mięso ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.

  • Piec ok 1,5 godziny, pod koniec pieczenia odwinąć folię, aby  mięso nieco się przypiekło.

  • Podawać na ciepło lub na zimno.

Ocena: 4,3