Pieczony schab w ziołowej skórce

2021-03-29
Pieczony schab w ziołowej skórce
Autor: Shutterstock Pieczony schab w ziołowej skórce
łatwy
30 min
4

Pieczony schab w ziołowej skórce można podać na ciepło jako sztukę mięsa. Świetnie smakuje z jasnym sosem pieczeniowym, puree ziemniaczanym i zielonym groszkiem. Jeśli jednak coś zostanie z pysznego obiadu to świetnie sprawdzi się na zimno jako domowa wędlina na kanapki.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg schabu
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • 2 łyżki siekanego cząbru
  • 1 łyżeczka zmielonych nasion gorczycy
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 jajk
  •  
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 kieliszek wytrawnego białego wina
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę do lodówki.
  • Zioła wymieszać z przyprawami, musztarda i tartą bułką. Dodać jajko i i wino, utrzeć.
  • Mięso dokładnie posmarować pastą i szczelnie zawinąć wysmarowaną smalcem folią aluminiową.
  • Mięso ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
  • Piec ok 1,5 godziny, pod koniec pieczenia odwinąć folię, aby  mięso nieco się przypiekło.
  • Podawać na ciepło lub na zimno.