Tort kanapkowy z kremem z wędzonej szynki
Pieczony schab w ziołowej skórce

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pieczony schab w ziołowej skórce
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Pieczony schab w ziołowej skórce można podać na ciepło jako sztukę mięsa. Świetnie smakuje z jasnym sosem pieczeniowym, puree ziemniaczanym i zielonym groszkiem. Jeśli jednak coś zostanie z pysznego obiadu to świetnie sprawdzi się na zimno jako domowa wędlina na kanapki.
Składniki
1,5 kg schabu
2 łyżki posiekanego tymianku
2 łyżki siekanego cząbru
1 łyżeczka zmielonych nasion gorczycy
0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżka musztardy
2 łyżki tartej bułki
1 jajk
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka smalcu
1 kieliszek wytrawnego białego wina
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Mięso natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę do lodówki.
Zioła wymieszać z przyprawami, musztarda i tartą bułką. Dodać jajko i i wino, utrzeć.
Mięso dokładnie posmarować pastą i szczelnie zawinąć wysmarowaną smalcem folią aluminiową.
Mięso ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
Piec ok 1,5 godziny, pod koniec pieczenia odwinąć folię, aby mięso nieco się przypiekło.
Podawać na ciepło lub na zimno.