Cytrynowy schab pieczony - aromatyczny schab pieczony z cytrynami

Cytrynowy schab pieczony - aromatyczny schab pieczony z cytrynami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cytrynowy schab pieczony

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Cytrynowy schab pieczony to moja ulubiona wersja pieczonego mięsa. Tak przygotowana wieprzowina jest jest krucha i soczysta i przepięknie pachnie olejkiem cytrynowym. Sos jaki powstaje podczas pieczenia cytrynowego schabu również nie ma sobie równych.

Składniki

  • 1 kg schabu

  • 2 cytryny

  • skórka otarta z połowy cytryny

  • 2 łyżki smalcu

  • 1 łyżka masła

  • 100 ml białego wina wytrawnego

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab natrzeć solą i skórką z cytryny, włożyć do salaterki, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.

  • Cytryny sparzyć i pokroić ze skórką w cienkie plasterki, wyjąć pestki.

  • Brytfannę wysmarować smalcem, włożyć do niej mięso i obłożyć plasterkami cytryny. Na wierzch położyć odrobinę masła lub smalcu. Przykryć.

  • Piec  1,5 godziny w mocno nagrzanym piekarniku często skrapiając winem. Pod koniec pieczenia odkryć, aby mięso się przyrumieniło.

  • Mięso wyjąć i pokroić w plastry. Powstały sos przetrzeć przez sito. Mięso podawać polane sosem.

Ocena: 2,9
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.