Sałatka z gotowanej ryby z ryżem i pomidorami - sycąca i smakowita sałatka rybna
2021-05-21
łatwy
25 min
4
Ta sałatka to znakomity posiłek w ciągu dnia - jest lekka, ale pożywna. Zawiera sporo pełnowartościowego białka, porcję węglowodanów i niezłą dawkę witamin i minerałów. Smakuje na ciepło i na zimno. Polecamy!
SKŁADNIKI
- ok 250 g ugotowanej ryby
- 3 pomidory
- 100 g ryżu
- 1/2 cytryny
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki rodzynek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować na sypko, dokładnie przepłukać w zimnej wodzie i odstawić do ostygnięcia.
- Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić, aby zmiękły.
- Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę.
- Gdy ryż ostygnie wymieszać go z rybą, pomidorami i odsączonymi rodzynkami.
- Skropić sokiem z cytryny, dodać majonez i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?