Fasolowa sałatka z tuńczykiem z puszki: sycąca zakąska imprezowa
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Fasolowa sałatka z tuńczykiem z puszki to łatwa zakąska imprezowa. Sycące połączenie fasoli i ryby zawsze się sprawdza. Po taką sałatkę chętnie sięgają wszyscy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g tuńczyka w oliwie
- 2 puszki białej fasoli, odsączonej
- 1 czerwona cebula średnich rozmiarów
- sól i pieprz
- 4 łyżki oliwy z puszki po tuńczyku
- 2 czerwonego octu winnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tuńczyka odsączyć z oliwy i przełożyć do miski. Za pomocą widelca podzielić go na mniejsze kawałki.
- Dodać odsączoną fasolę i cebulę pokrojoną na cienkie plasterki.
- Oliwę z tuńczyka zmiksować z octem winnym, przyprawić solą i pieprzem.
- Sałatkę polać dressingiem i wymieszać.
- Przed podaniem posypać natką pietruszki.