Słodka sałatka z roszponką i truskawkami
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Oto idealna owocowa sałatka na letni wieczór - z roszponką i truskawkami w roli głównej. Dodatek awokado i orzechów to porcja cennego białka, dzięki któremu nie będziesz czuć głodu. Porcję witamin zapewnią sezonowe owoce: truskawki, brzoskwinie, jagody.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie roszponki (np. Fit & Easy)
- 200 g świeżych, umytych i pokrojonych w plastry truskawek
- 100 g soczystych jagód, ewentualnie borówek
- 2 brzoskwinie lub 5 moreli - umyte i pokrojone w cząstki
- 1 awokado, obrane i pokrojone w cząstki
- 2 łyżki orzechów piniowych lub laskowych – surowych, niesolonych
- dressing:
- sok z 2 cytryn
- 2 łyżeczki miodu pszczelego (najlepiej „surowego” miodu)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta słodkiej papryki do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać w misce, ewentualnie doprawić do smaku.
- Przygotowane owoce delikatnie wymieszać z roszponką oraz dressingiem i posypać orzeszkami. Sałatka ta idealnie komponuje się z tostami z brioche lub croissantami.