Sałatka z kurczakiem i karambolą - jesienne wspomnienie tropikalnych wakacji

Sałatka z kurczakiem i karambolą - jesienne wspomnienie tropikalnych wakacji

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Karambola pokrojona w plastry jest niezwykle dekoracyjna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Karambolę z reguły spożywamy na surowo. Możemy ją dodawać do sałatek, deserów, ciast, dań mięsnych i rybnych. Nadaje się do przetworów i przyrządzania drinków. Znakomicie urozmaica smak sałatek, dodając im świeżego aromatu i słodko-kwaśnej, owocowej nuty.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka

  • 2 karambole

  • 1 papryka (czerwona lub żółta)

  • 20 dag sałaty

  •  

  • Sos:

  • 2 łyżeczki zgniecionego czosnku

  • 2 łyżeczki świeżego imbiru

  • łyżeczka posiekanych papryczek chili

  • 2 łyżeczki bazylii

  • 2 łyżeczki cukru

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • 2 filiżanki mango pokrojonego na małe części

  • 200 ml octu winnego

  • 100 ml oleju słonecznikowego

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paprykę umyć, pokroić w paski i udusić na patelni.

  • Piersi kurczaka upiec na grillu (lub podsmażyć) i również pokroić w paski.

  • Ułożyć sałatę na dużym talerzu, a na niej kurczaka, paprykę oraz karambolę pokrojoną w plastry.

  • Przygotować sos, dokładnie mieszając wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę.

Ocena: 0