Kapitalna surówka ze świeżej kapusty i ogórka z octem jabłkowym
Sałatka z kurczakiem i karambolą - jesienne wspomnienie tropikalnych wakacji

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Karambola pokrojona w plastry jest niezwykle dekoracyjna.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Karambolę z reguły spożywamy na surowo. Możemy ją dodawać do sałatek, deserów, ciast, dań mięsnych i rybnych. Nadaje się do przetworów i przyrządzania drinków. Znakomicie urozmaica smak sałatek, dodając im świeżego aromatu i słodko-kwaśnej, owocowej nuty.
Składniki
2 piersi z kurczaka
2 karambole
1 papryka (czerwona lub żółta)
20 dag sałaty
Sos:
2 łyżeczki zgniecionego czosnku
2 łyżeczki świeżego imbiru
łyżeczka posiekanych papryczek chili
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
2 filiżanki mango pokrojonego na małe części
200 ml octu winnego
100 ml oleju słonecznikowego
sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Paprykę umyć, pokroić w paski i udusić na patelni.
Piersi kurczaka upiec na grillu (lub podsmażyć) i również pokroić w paski.
Ułożyć sałatę na dużym talerzu, a na niej kurczaka, paprykę oraz karambolę pokrojoną w plastry.
Przygotować sos, dokładnie mieszając wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę.