Sałatka z daktyli z pomarańczami, figami i migdałami - idealna na święta

2021-03-29
materiały prasowe Kamis
Sałatka z daktyli z pomarańczami, figami i migdałami
Autor: thinkstockphotos.com Daktyle warto jeść! To jedne z najzdrowszych owoców wśród bakalii
łatwy
25 min
4

Daktyle, pomarańcze, figi i migdały - takie połączenie w sałatce jest typowe dla kuchni indyjskiej. W polskich warunkach świetnie sprawdzi się np. w formie świątecznej sałatki. Sprawdź, jak zrobić pyszną sałatkę z daktyli - podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • 2 duże pomarańcze
  • 50 g suszonych moreli
  • 2 łyżki uprażonych na maśle migdałów
  • kilka listków świeżej mięty
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki miodu
  • 70 g suszonych fig
  • 50 g daktyli
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1/2 kory cynamonu
  • 4 goździki
  • 6 owoców kardamonu
  • szczypta sproszkowanego imbiru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondla wlej wodę, dodaj anyż, korę cynamonu, kardamon, goździki, szczyptę imbiru i miód. Podgrzewaj na małym ogniu około 10 minut.
  • Dodaj daktyle i figi, wystudź.
  • Pomarańcze i morele pokrój, wymieszaj, dodaj migały oraz posiekaną miętę. Wymieszaj z wcześniej przygotowanym syropem.
materiały prasowe Kamis