Sałatka z daktyli z pomarańczami, figami i migdałami - idealna na święta
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Daktyle, pomarańcze, figi i migdały - takie połączenie w sałatce jest typowe dla kuchni indyjskiej. W polskich warunkach świetnie sprawdzi się np. w formie świątecznej sałatki. Sprawdź, jak zrobić pyszną sałatkę z daktyli - podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 2 duże pomarańcze
- 50 g suszonych moreli
- 2 łyżki uprażonych na maśle migdałów
- kilka listków świeżej mięty
- 150 ml wody
- 2 łyżki miodu
- 70 g suszonych fig
- 50 g daktyli
- 2 gwiazdki anyżu
- 1/2 kory cynamonu
- 4 goździki
- 6 owoców kardamonu
- szczypta sproszkowanego imbiru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondla wlej wodę, dodaj anyż, korę cynamonu, kardamon, goździki, szczyptę imbiru i miód. Podgrzewaj na małym ogniu około 10 minut.
- Dodaj daktyle i figi, wystudź.
- Pomarańcze i morele pokrój, wymieszaj, dodaj migały oraz posiekaną miętę. Wymieszaj z wcześniej przygotowanym syropem.