Czerwona pomarańcza z sałatką z brukselki

2021-03-29
Niklas Ekstedt, Henrik Ennart
Czerwona pomarańcza z sałatką z brukselki
Autor: Wydawnictwo Burda
łatwy
30 min
4

Czerwone pomarańcze i inne owoce cytrusowe występują u nas od tak dawna, że bierzemy je niemal za oczywiste - mówią Niklas Ekstedt i Henrik Ennart, autorzy książki „Happy food 2.0 Co jeść, by szczęśliwie żyć”. Poza tym, że równoważą one smak brukselki, poprawiają również wchłanianie minerałów z pestek i orzechów, którymi chętnie się zajadamy. 

 

Niklas Ekstedt, Henrik Ennart, Happy Food 2.0: Co jeść by szczęśliwie żyć?, wyd. Burda Media

 

Przepis pochodzi z książki szwedzkich autorów Niklasa Ekstedta i Henrika Ennarta „Happy Food 2.0: Co jeść by szczęśliwie żyć?” wydanej przez Burda Media

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 500 g brukselki
  • 1 czerwona pomarańcza (albo zwykła lub grejpfrut lub pomelo)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej szalotki
  • 2/5 szklanki prażonych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyść brukselkę z ewentualnych brzydkich listków. Przekrój główki na pół.
  • Zetrzyj skórkę z pomarańczy.
  • Obierz pomarańczę ostrym nożem, pokrój ją na filety i wyciśnij sok. 
  • Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i podsmaż brukselkę na oliwie.
  • Kiedy brukselka nabierze kolorów, dodaj cebulę, skórkę z pomarańczy i sok. Poczekaj, aż sok się zagotuje.
  • Podawaj z filetami z pomarańczy, całość posyp grubo posiekanymi orzechami włoskimi. 
Niklas Ekstedt, Henrik Ennart