Czerwona pomarańcza z sałatką z brukselki
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Czerwone pomarańcze i inne owoce cytrusowe występują u nas od tak dawna, że bierzemy je niemal za oczywiste - mówią Niklas Ekstedt i Henrik Ennart, autorzy książki „Happy food 2.0 Co jeść, by szczęśliwie żyć”. Poza tym, że równoważą one smak brukselki, poprawiają również wchłanianie minerałów z pestek i orzechów, którymi chętnie się zajadamy.
SKŁADNIKI
- 500 g brukselki
- 1 czerwona pomarańcza (albo zwykła lub grejpfrut lub pomelo)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej szalotki
- 2/5 szklanki prażonych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyść brukselkę z ewentualnych brzydkich listków. Przekrój główki na pół.
- Zetrzyj skórkę z pomarańczy.
- Obierz pomarańczę ostrym nożem, pokrój ją na filety i wyciśnij sok.
- Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i podsmaż brukselkę na oliwie.
- Kiedy brukselka nabierze kolorów, dodaj cebulę, skórkę z pomarańczy i sok. Poczekaj, aż sok się zagotuje.
- Podawaj z filetami z pomarańczy, całość posyp grubo posiekanymi orzechami włoskimi.