NA SPOTKANIE Z PRZYJACIÓŁMI – Makaron Lubella Mini Pióra z zieloną fasolą, fetą, pomidorkami wiśniowymi
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sobotni wieczór z przyjaciółmi, ale leniwa niedziela, umawiamy spotkanie i od razu kupujemy niezbędne do przygotowania dania produkty. A potrzebne będą Makaron Lubella Mini Pióra, zielona fasola, feta i pomidorki wiśniowe. Sałatka z makaronu z serem i warzywami oczaruje waszych gości. Świeże, pełne smaków danie z makaronem doda im sił na długie Polaków rozmowy. Spróbuj jakie to pyszne danie i bawcie się znakomicie!
SKŁADNIKI
- Makaron Lubella Mini Pióra 1 opakowanie 400 g
- ser feta 300 g
- drobna, zielona fasolka szparagowa 300 g
- pomidorki wiśniowe 300 g
- czosnek 1-2 ząbki
- bazylia 1 pęczek
- natka pietruszki 1 pęczek
- pestki z dyni 50 g
- ocet z białego wina 30 ml
- oliwa extra vergine 150 ml
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź i schłodź.
- W międzyczasie… Fasolkę szparagową gotuj 3 min i schłodź w wodzie z lodem, a następnie pokrój na 2-3 cm kawałki. Pestki z dyni upraż na suchej patelni – ok. 10 minut, cały czas mieszając. Zioła grubo posiekaj. Pomidory przekrój na pół, czosnek posiekaj i dodaj do oliwy z octem, solą, pieprzem i połową ziół. Dodaj fasolkę, makaron i całość wymieszaj.
- To już prawie meta! Rozłóż na cztery talerze, posyp pokruszoną fetą, resztą ziół i pestkami dyni.