Marokańska sałatka z buraka, pomarańczy i orzechów włoskich: soczysta, rześka, pyszna

Marokańska sałatka z buraka, pomarańczy i orzechów włoskich: soczysta, rześka, pyszna
Autor: Shutterstock Soczysta i rześka sałatka z gotowanych buraków i świeżych pomarańczy
łatwy
30 min
4

Marokańska sałatka z buraka, pomarańczy i orzechów włoskich jest niczym słońce w zimowy dzień. Tanie jak barszcz pomarańcze, krwiste buraki i chrupkie orzechy tworzą niesamowitą kompozycję: soczystą, rześką i pyszną! Polecam!

SKŁADNIKI

  • 2 buraki średniej wielkości, ugotowane lub upieczone
  • 2 pomarańcze średniej wielkości
  • 50 g orzechów włoskich, obranych
  • 100 g rukoli lub innej sałaty o wyrazistym smaku 
  • 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • cukier, sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki pokroić na cienkie półplasterki.
  • Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę. Z obu pomarańczy ściąć skórkę i wykroić soczyste segmenty bez błonki.
  • Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, grubo posiekać.
  • Z oliwy, octu winnego, startej skórki pomarańczy i przypraw przygotować winegret.
  • Na talerzu wymieszać rukolę, plasterki buraka, fileciki z pomarańczy. Polać winegretem i ponownie wymieszać.
  • Posypać prażonymi orzechami włoskimi. Podawać od razu.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej