Marokańska sałatka z buraka, pomarańczy i orzechów włoskich: soczysta, rześka, pyszna

Marokańska sałatka z buraka, pomarańczy i orzechów włoskich: soczysta, rześka, pyszna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta i rześka sałatka z gotowanych buraków i świeżych pomarańczy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Marokańska sałatka z buraka, pomarańczy i orzechów włoskich jest niczym słońce w zimowy dzień. Tanie jak barszcz pomarańcze, krwiste buraki i chrupkie orzechy tworzą niesamowitą kompozycję: soczystą, rześką i pyszną! Polecam!

Składniki

  • 2 buraki średniej wielkości, ugotowane lub upieczone

  • 2 pomarańcze średniej wielkości

  • 50 g orzechów włoskich, obranych

  • 100 g rukoli lub innej sałaty o wyrazistym smaku 

  • 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju

  • 3 łyżki czerwonego octu winnego

  • cukier, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki pokroić na cienkie półplasterki.

  • Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę. Z obu pomarańczy ściąć skórkę i wykroić soczyste segmenty bez błonki.

  • Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, grubo posiekać.

  • Z oliwy, octu winnego, startej skórki pomarańczy i przypraw przygotować winegret.

  • Na talerzu wymieszać rukolę, plasterki buraka, fileciki z pomarańczy. Polać winegretem i ponownie wymieszać.

  • Posypać prażonymi orzechami włoskimi. Podawać od razu.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).