Chrupiący bukiet warzyw z mrożonki: jak upiec mrożone warzywa

Chrupiący bukiet warzyw z mrożonki: jak upiec mrożone warzywa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mrożone warzywa to dobre źródło antyoksydantów i błonnika

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chrupiący bukiet warzyw z kalafiora, brokuła i marchwi to świetny dodatek do obiadu. Sprytny sposób na przyrządzenie zdrowej porcji warzyw z popularnej mrożonki. Przygotowanie jest szalenie proste, nie zajmie wam więcej niż 5 minut. 

Składniki

  • 1 opakowanie (450 g) mrożonego bukietu warzyw: kalafiora, brokuła, marchwi

  • 2 łyżki oleju

  • 1/4 szklanki parmezanu, startego

  • 1/4 szklanki bułki tartej lub japońskiej bułki panko

  • 1/8 łyżeczki ostrej papryki, opcjonalnie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.

  • Dodaj pokrojone warzywa do średniej wielkości miski.

  • Polej olejem i wymieszaj, aby warzywa pokryły cienką warstwą tłuszczu.

  • W małej misce połącz parmezan, bułkę tartą i ostra paprykę (jeśli lubisz). Dobrze wymieszaj.

  • Dodaj mieszankę parmezanu do miski z warzywami i dobrze wymieszaj.

  • Warzywa przełóż do średniej wielkości naczynia do pieczenia, równomiernie rozkładając na wierzchu warzyw okruchy bułki i parmezanu, które opadły na dno miski podczas mieszania.

  • Przykryj folią i piecz 20 minut.

  • Usuń folię i piecz przez kolejne 1 minut lub do momentu, aż warzywa zmiękną, a bułka tarta będzie złocisto-brązowa.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4