Chakalaka, czyli afrykańska sałatka z fasoli i warzyw - pożywna i pyszna

Chakalaka, czyli afrykańska sałatka z fasoli i warzyw - pożywna i pyszna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chakalaka - afrykańska sałatka z duszonych warzyw i fasoli, z pikantnymi przyprawami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chakalaka to pożywna i pyszna sałatka z fasoli i warzyw rodem z Afryki. Pikantna, pełna zdrowych warzyw i przypraw, które korzystnie wpływają na odporność. a na dodatek nieskomplikowana w przyrządzaniu - warto spróbować!

Składniki

  • 1/4 główki kapusty

  • 1 marchewka

  • 1 cebula biała

  • 2 pomidory

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryka zielona

  • 1 puszka białej fasoli

  • 4 łyżki oleju kokosowego

  • Przyprawy:

  • 2 łyżeczki papryki wędzonej

  • 3 łyżeczki curry w proszku

  • 2 łyżeczki chili w proszku

  • 1 łyżeczka imbiru

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa pokrój w kostkę. Jedynie kapustę poszatkuj.

  • W garnku rozgrzej olej i dodaj wcześniej przygotowaną cebulę. Smaż przez 2-3 minuty co jakiś czas mieszając.

  • Do cebuli dodaj wszystkie przyprawy poza solą (czosnek posiekany), wymieszaj i smaż przez 1 minutę.

  • Dodaj pozostałe warzywa, wymieszaj, przykryj pokrywką i duś 10 minut, co jakiś czas mieszając.

  • Dodaj przepłukaną fasolkę oraz sól do smaku. Przykryj na kolejne 5 minut. Najlepiej smakuje po kilkunastu minutach od zdjęcia z palnika lub następnego dnia.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2