Sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem: orzeźwiający przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sałatka z buraków o eleganckim, lekko cierpkim pomarańczowym smaku to idealny dodatek do upieczonej na chrupiąco kaczki lub wędzonych oleistych ryb. Połowę buraków w sałatce można zastąpić smacznymi jabłkami. Zamiast gorzkawych gatunków sałat można użyć rukoli, sałaty sercowej, szpinaku lub orientalnych warzyw liściastych.
SKŁADNIKI
- ok. 300 g obranych buraków
- 100 g sałaty frisee
- 300 g cykorii
- Pomarańczowy winegret (przepis na około 125 ml):
- ½ łyżeczki świeżo zmielonych ziaren kardamonu
- 2 łyżeczki posiekanego tymianku, np. tymianku pomarańczowego
- 2 łyżeczki miodu, np. miodu z kwiatów pomarańczy
- 2 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
- 4 łyżeczki octu balsamicznego lub zwykłego octu jabłkowego
- 2 łyżki wody pomarańczowej
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umieść kardamon w dużej salaterce, a następnie wymieszaj pozostałe składniki pomarańczowego winegretu. Przypraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Buraki pokrój na cieniutkie plasterki przy użyciu krajarki lub bardzo ostrego noża. Wymieszaj z pomarańczowym winegretem i odstaw na co najmniej 15 minut dla wzbogacenia smaków.
- Usuń głąb z sałaty frisee i pokrój liście na mniejsze kawałki. Umyj, wypłucz i odwiruj liście do sucha w wirówce do sałaty. Odetnij 1 cm głąba cykorii i pokrój warzywo na grube plastry.
- Umieść w salaterce oba rodzaje sałaty. Wymieszaj składniki i od razu podawaj na stół.