Truskawki pikantne: z ostrym dipem ananasowym

2021-03-29
Joanna Anczura
truskawki-pikantne-przystawki-z-truskawek.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Truskawki rzadko wykorzystujemy do dań wytrawnych - a to doskonały dodatek do mięs i serów
łatwy
20 min
4

Truskawki kojarzą nam się z tartą truskawkową, bitą śmietaną, lodami, mlecznymi koktajlami na słodko. A może by tak skomponować je z wytrawnymi, ostrymi składnikami i podać w charakterze pikantnych przystawek? Miny twoich gości - bezcenne!

SKŁADNIKI

  • 30 dag małych kształtnych truskawek
  • garść listków bazylii
  • 15 dag sera gorgonzola
  • ocet balsamico
  • dip:
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sok z ½ cytryny
  • 1-2 łyżeczki ostrej musztardy (angielskiej)
  • szczypta sproszkowanego imbiru
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli, szczypta pieprzu
  • 3 plastry ananasa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Sok z cytryny wymieszać ze szczyptą soli, imbiru i pieprzu, przeciśniętym czosnkiem i musztardą, roztrzepać z oliwą. Plastry ananasa pokroić, zmiksować w blenderze na mus i wymieszać z winegretem.  Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Ser pokroić w dużą kostkę. Na wykałaczki nabijać kolejno truskawkę, listek bazylii i kostkę sera. Koreczki skropić octem balsamico, podawać z dipem ananansowym.
Joanna Anczura