Sycąca i zdrowa sałatka z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Sałatka z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami jest zdrowa i syci na długo. Pieczone ziemniaki i zrumienione na maśle pieczarki to znane połączenie smakowe, zielona roszponka nadaje potrawie świeżości, a ser pleśniowy charakteru.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie roszponki
- 7-8 niewielkich ziemniaków
- 7 pieczarek
- 1 opakowanie sera lazur lub innego z niebieską pleśnią
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach na półtwardo. Odcedzić. Pokroić je na ćwiartki, wyłożyć na blaszkę do pieczenia, skropić olejem i wstawić do piekarnika na 30 min. (200 st c).
- Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i przesmażyć krótko na maśle.
- Roszponkę umyć i osuszyć, wymieszać z ziemniakami i pieczarkami. Na wierzchu pokruszyć nieco niebieskiego sera.
 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        