Surówki do pieczonego mięsa: 2 pomysłowe przepisy
Surówki są zdrowe i smaczne. Ponadto przygotowuje się je szybko i nie potrzeba do tego specjalnych sprzętów ani dużych umiejętności kulinarnych. Warto je często jeść szczególnie w duecie z ciężkostrawnym pieczonym mięsem. Podajemy proste przepisy na surówki do mięsa pieczonego.
Surówka do mięsa pieczonego z marchewki i pomarańczy
Składniki:
Marchewki należy oskrobać, umyć i zatrzeć na tarce. Umyte i obrane pomarańcze podzielić na cząstki i wymieszać z marchewką.
Teraz pora na przygotowanie sosu. Cukier puder trzeba wymieszać z sokiem z cytryny, dodać cynamon i olej rośliny. Jeżeli lubimy słodkie sosy, możemy dodać miód.
Dodajemy sos do wyłożonej na półmisku surówki i mieszamy.
Mieszana surówka do mięsa pieczonego
Składniki:
Kapustę pekińską należy przekroić na pół, umyć, osuszyć, wyciąć głąb i pokroić w paski. Sałatę porozdzielać, umyć każdy liść i rozdrobnić na mniejsze części.
Następnie trzeba umyć szpinak i osuszyć go oraz posiekać szczypiorek.
Teraz mieszamy oliwę z octem, sosem sojowym i przyprawami. Kapustę, sałatę i szpinak należy umieścić w dużej misce, a następnie polać polać sosem. Na koniec posypać szczypiorkiem i dokładnie wymieszać.