Słodka sałatka z selera i rzeżuchy - lekka alternatywa na świąteczny stół
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Tradycja to rzecz święta, jednak jak wszystko co powtarzalne – może nudzić. Co więcej, tradycyjne dania, które serwują nam mamy i babcie od lat, są najczęściej przesycone kaloriami. Warto więc spróbować czegoś nowego - na przykład słodkiej sałatki z selera i rzeżuchy - jest lekka, zdrowa, nieco tropikalna, ale mimo wszystko - świąteczna!
SKŁADNIKI
- 3 plastry ananasa
- pół puszki kukurydzy
- pół puszki czerwonej fasoli
- mięso z udka kurczaka
- 5 plastrów szynki
- słoik selera w nitkach w zalewie octowej
- garść rodzynek
- mały jogurt naturalny
- łyżka stołowa majonezu
- pieprz
- świeża wielkanocna rzeżucha
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odsącz kukurydzę, fasolę i seler z zalewy.Ananasa i szynkę pokrój w kostkę, zaś ugotowane udko z kurczaka (bez skóry) rozdrobnij na małe kawałki za pomocą widelca.
- Dodaj niewielką garść rodzynek i wszystko wymieszaj w naczyniu. Przelej jogurt do szklanki, dodaj łyżkę majonezu, pieprz oraz kiełki rzeżuchy i wymieszaj.
- Połącz sos jogurtowy ze składnikami w misce. Podawaj w pucharkach dekorując szczyt sałatki rzeżuchą.