Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze
Słodka sałatka z roszponką, owocami i cytrusowym dressingiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Taka sałatka może być zarówno znakomitą przekąską w pracy, jak i bardzo zdrowym podwieczorkiem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Słodka zielona sałatka z owocami i cytrusowym dressingiem to istna bomba witaminowa, która doda energii nawet po najbardziej obciążającym dniu. Zobaczcie, jak ją przygotować i zaskoczcie bliskich tym nietypowym połączeniem!
Składniki
1 opakowanie roszponki lub rukoli
200 g świeżych truskawek
100 g soczystych jagód, ewentualnie borówek
2 brzoskwinie lub 5 moreli
1 awokado
2 łyżki orzechów piniowych lub laskowych
Dressing:
sok z 2 cytryn
2 łyżeczki miodu pszczelego
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta słodkiej papryki do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w plastry, jagody opłukać, brzoskwinie i awokado umyć i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać w misce, ewentualnie doprawić do smaku.
Przygotowane owoce delikatnie wymieszać z roszponką oraz dressingiem i posypać orzeszkami.
Sałatka ta idealnie komponuje się z tostami z brioche lub croissantami.