Sałatka ze szparagów z kurczakiem - lekka przekąska [przepis]
2021-03-31
łatwy
20 min
4
Szparagi na straganach są tylko do końca czerwca, dlatego warto je jeść pod każdą dostępną postacią. Oto sprawdzony przepis na sałatkę z kurczakiem i szparagami - idealne danie na lekki lunch bądź kolację.
SKŁADNIKI
- 400 g ugotowanego mięsa kurczaka
- mała puszka zielonego groszku
- 100 g ugotowanych białych lub zielonych szparagów
- 2 plastry ananasa
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyzki jogurtu
- 2 łyżki winiaku
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz biały
- szczypta curry
- 1/2 limonki lub cytryny
- kilka gałązek koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso kurczaka pokroić na ok. 2-centymetrowe kawałki. Groszek odsączyć z zalewy. Ugotowane szparagi pokroić na kawałki ok. 2-centymetrowe (jak kurczaka). Ananasa pokroić w cząstki. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki. Majonez wymieszać z jogurtem, winiakiem, sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, curry i cukrem. Sosem polać sałatkę, odstawić na 1 godzinę. Sałatkę podawać na talerzach, każdą porcję ozdobić plasterkiem cytryny lub limonki, posypać koperkiem. Serwować ze świeżym pieczywem i masłem ziołowym lub czosnkowym. Smacznego!