Szwedzka sałatka ze świeżych ogórków i dymki, czyli mizeria po skandynawsku
2022-05-31
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Mizeria to chyba najprostsza sałatka i dodatek do obiadu. Jednak każdy kraj ma nieco inny sposób jej przygotowywania. Dziś proponujemy mizerię po szwedzku - z cebulką i octem.
SKŁADNIKI
- Na mizerię:
- 6 ogórków
- 3 dymki
- 1 mała sałata
- Na sos:
- 1 szklanka kwaśniej śmietany
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki octu winnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki sosu dokładnie wymieszać.
- Ogórki pokroić w cieniutkie plasterki.
- Dymkę drobno posiekać.
- Warzywa wymieszać z sosem, schłodzić w lodówce.
- Podawać ozdobione listkami sałaty.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?