Lekka surówka z kalarepki - prosta droga do zdrowia

2021-03-29
Lekka surówka z kalarepki
Autor: Shutterstock Młoda kalarepka doskonale nadaje się do przygotowania lekkiej  surówki
łatwy
20 min
4

Lekka surówka z kalarepki to po prostu pięknie posiekana kalarepka z dodatkiem sosu. Surówka zasmakuje tym, którzy nie lubią mieszać smaków, a także miłośnikom chrupiących warzyw.

SKŁADNIKI

  • 1 ½ kalarepki
  • 2-3 łyżeczki majonezu
  • 3-4 kopiaste łyżeczki jogurtu (u mnie typu greckiego)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego koperku
  • odrobina soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalarepkę pokroić w plastry (do 0,5cm), a następnie w cienkie słupki.
  • W miseczce wymieszać majonez, jogurt, sok z cytryny, pieprz, sól i koperek.
  • Tak przygotowanym sosem polać kalarepkę i wymieszać dokładnie. Odstawić do lodówki na pół godziny.