Lekka surówka z kalarepki - prosta droga do zdrowia
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Lekka surówka z kalarepki to po prostu pięknie posiekana kalarepka z dodatkiem sosu. Surówka zasmakuje tym, którzy nie lubią mieszać smaków, a także miłośnikom chrupiących warzyw.
SKŁADNIKI
- 1 ½ kalarepki
- 2-3 łyżeczki majonezu
- 3-4 kopiaste łyżeczki jogurtu (u mnie typu greckiego)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka świeżego lub suszonego koperku
- odrobina soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalarepkę pokroić w plastry (do 0,5cm), a następnie w cienkie słupki.
- W miseczce wymieszać majonez, jogurt, sok z cytryny, pieprz, sól i koperek.
- Tak przygotowanym sosem polać kalarepkę i wymieszać dokładnie. Odstawić do lodówki na pół godziny.