Pikantna surówka z ogórka i kapusty: łatwy przepis na koreańską sałatkę

Pikantna surówka z ogórka i kapusty: łatwy przepis na koreańską sałatkę
Autor: Shutterstock Soczysta, chrupka i pikantna surówka z ogórka i kapusty
łatwy
20 min
4

Pikantna surówka z ogórka i świeżej kapusty to tani i łatwy przepis. Orzeźwiający, pikantny smak surówki zyska uznanie prawdziwych smakoszy.  Koreańska sałatka z ogórka i kapusty jest idealna do pieczonego lub grillowanego mięsa.

Zobacz także, jak zrobić klasyczną mizerią z ogórków:

SKŁADNIKI

  • 1 ogórek wężowy (z cienką skórką), pokrojony na bardzo cienkie plasterki
  • 400 g kapusty białej lub pekińskiej, drobno pokrojonej
  • 1 papryczka chili, bez pestek, pokrojona na cienkie kółeczka (opcjonalnie)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki octu ryżowego lub winnego białego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki nasion sezamu czarnego (opcjonalnie)
  • 2-4 dymki lub szczypior lubelski, posiekane razem ze szczypiorem

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórka pokrój na cienkie plasterki lub wstążki. Ja używam specjalnego noża szczelinowego. Możesz użyć obieraczki do ziemniaków.
  • Kapustę poszatkuj na cienkie paseczki. 
  • Odetnij ogonek papryczki i usuń pestki. Następnie pokrój w poprzek na cienkie kółeczka.
  • Cebulki razem ze szczypiorem pokrój drobno. 
  • W miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy i cukier. 
  • W dużej misce wymieszaj poszatkowaną kapustę z ogórkiem. Zalej przygotowanym sosem. Ponownie wymieszaj.
  • Dodaj sproszkowane chili lub opcjonalnie świeże chili oraz sezam. Wymieszaj i spróbuj. 
  • Podawaj od razu posypane szczypiorkiem. 
  • Surówkę można przechować w lodówce do 7 dni. Uwaga: z każdym dniem będzie bardziej pikantna. Przed podaniem odśwież smak, dodając świeżego szczypioru. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej