Najprostsza surówka do ryby smażonej - z kapusty kiszonej i cebuli
Pikantna surówka z ogórka i kapusty: łatwy przepis na koreańską sałatkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Soczysta, chrupka i pikantna surówka z ogórka i kapusty
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pikantna surówka z ogórka i świeżej kapusty to tani i łatwy przepis. Orzeźwiający, pikantny smak surówki zyska uznanie prawdziwych smakoszy. Koreańska sałatka z ogórka i kapusty jest idealna do pieczonego lub grillowanego mięsa.
Składniki
1 ogórek wężowy (z cienką skórką), pokrojony na bardzo cienkie plasterki
400 g kapusty białej lub pekińskiej, drobno pokrojonej
1 papryczka chili, bez pestek, pokrojona na cienkie kółeczka (opcjonalnie)
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki octu ryżowego lub winnego białego
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki nasion sezamu czarnego (opcjonalnie)
2-4 dymki lub szczypior lubelski, posiekane razem ze szczypiorem
Przygotowanie krok po kroku:
Ogórka pokrój na cienkie plasterki lub wstążki. Ja używam specjalnego noża szczelinowego. Możesz użyć obieraczki do ziemniaków.
Kapustę poszatkuj na cienkie paseczki.
Odetnij ogonek papryczki i usuń pestki. Następnie pokrój w poprzek na cienkie kółeczka.
Cebulki razem ze szczypiorem pokrój drobno.
W miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy i cukier.
W dużej misce wymieszaj poszatkowaną kapustę z ogórkiem. Zalej przygotowanym sosem. Ponownie wymieszaj.
Dodaj sproszkowane chili lub opcjonalnie świeże chili oraz sezam. Wymieszaj i spróbuj.
Podawaj od razu posypane szczypiorkiem.
Surówkę można przechować w lodówce do 7 dni. Uwaga: z każdym dniem będzie bardziej pikantna. Przed podaniem odśwież smak, dodając świeżego szczypioru.