Mizeria z ogórków po włosku

2022-05-31
Mizeria z ogórków po włosku
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Mizeria z ogórków po włosku jest łatwą sałatką z ogórka. Taka ogórkowa surówka urozmaici nasze codzienne letnie menu. Wyrazisty sos, aromatyczne zioła i świeże ogórki - idealne skojarzenie na lato. 

SKŁADNIKI

  • 3/4 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki jogurtu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 szczypta cukru
  • 3 duże ogórki
  • 1 średnia cebula czerwona

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kółka. 
  • Z pozostałych składników przygotować sos majonezowo-jogurtowy. 
  • Wymieszać ogórki i cebulę z sosem.
  • Schłodzić w lodówce przez 30 minut. 
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?

Galeria: Sałatka z ogórków na 18 sposobów