Mizeria z ogórków po włosku
2022-05-31
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Mizeria z ogórków po włosku jest łatwą sałatką z ogórka. Taka ogórkowa surówka urozmaici nasze codzienne letnie menu. Wyrazisty sos, aromatyczne zioła i świeże ogórki - idealne skojarzenie na lato.
SKŁADNIKI
- 3/4 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki jogurtu
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 szczypta cukru
- 3 duże ogórki
- 1 średnia cebula czerwona
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kółka.
- Z pozostałych składników przygotować sos majonezowo-jogurtowy.
- Wymieszać ogórki i cebulę z sosem.
- Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?