Pyszny ryż po chińsku z kurczakiem i imbirem

Pyszny ryż po chińsku z kurczakiem i imbirem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szukasz pomysłu na idealny obiad albo doskonałą kolację? Wystarczy wziąć ryż, dobrać ulubione dodatki oraz przyprawy i danie gotowe. Koniec z nudą w kuchni! Smażony ryż jest obecny niemal w każdej azjatyckiej kuchni. Do smażenia wykorzystuje się głównie ryż, który został po gotowaniu innych potraw.

Składniki

  • 250 g ugotowanego brązowego ryżu

  • 400 g piersi kurczaka

  • 2 jajka

  • 2 czerwone papryki

  • kawałek świeżego imbiru

  • 3 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • pęczek szczypiorku

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w małą kostkę.

  • Obrany imbir posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.

  • Doprawić mięso solą i pieprzem.

  • Wymieszać czosnek i imbir z kurczakiem.

  • W innym naczyniu rozbełtać jajka.

  • Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać.

  • Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć kurczaka, po 5 minutach dodać papryki, a po kolejnych 5 dorzucić ryż, szczypiorek, wymieszać i wlać rozmieszane jajka.

  • Smażyć, aż się zetną.

Przepis pochodzi z książki „Ryż”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby

 

Ocena: 0