Beszamel poleca książkę „Ryż”. Dowiedz się, dlaczego warto ją mieć

Beszamel poleca książkę „Ryż”

Książka "Ryż" - dania na każdą porę

Ryż i jego właściwości odżywcze są znane połowie świata, nie jest on zbyt drogi, a w dodatku ma różnorodne zastosowania. Może być dodatkiem do zupy lub drugiego dania. Sprawdzi się też w roli głównej – podany na obiad może być niedrogim, sycącym i pysznym daniem. Propozycje takich dań oraz inne zastosowania ryżu znajdziecie w książce pt. „Ryż”, która ukazała się w serii SuperHobby.

Czytelnicy znajdą w książce „Ryż” informacje o jego rodzajach, dowiedzą się, do czego najlepiej go stosować. Kiedy i jaki ryż wybrać, jak go doprawiać i jakie potrawy z niego przygotować, czy warto mieć zapas ryżu na niespodziewane okazje i jak go przechowywać, żeby zawsze był smaczny i zdrowy?

W książce „Ryż” poruszono również zagadnienia:

  • Czy ryż jest „wynalazkiem” Chińczyków?
    Czy każdy może jeść ryż?
    Jakie są właściwości zdrowotne ryżu?
    Czy ryż jest zalecany osobom na diecie lub chorym?
    Który ryż lepiej kupować – sypki czy w woreczkach perforowanych?
    Jakie są rodzaje ryżu, co je różni i jak je stosować – krótko-, średnio- i długoziarnisty?  
    Czy ryż basmati, jaśminowy, arborio, paraboliczny i perłowy można stosować zamiennie? Czy bez względu na odmianę potrawa będzie tak samo smaczna?
    Czym – poza kolorem - różnią się między sobą ryż brązowy, czerwony, czarny i biały?
    Czy ryż dziki lepiej przygotowywać osobno czy w mieszankach? Dlaczego jest taki modny?
    Jak gotować ryż? Czy każdy rodzaj ryżu przed gotowaniem trzeba namoczyć albo przynajmniej przepłukać? Co trzeba zrobić, żeby ugotował się na sypko?
    Czy ryż brązowy, czerwony i czarny należy gotować tak samo długo jak biały?
    Jakie rodzaje ryżu i jak ugotowane najlepiej nadają się do potraw np. do sushi, risotta, paelli?
    Jakie przyprawy lubią poszczególne rodzaje ryżu?  
    Jak nie marnować ryżu, czyli zero waste?
    Mąka ryżowa, mleko ryżowe i olej ryżowy – jak z nich korzystać? 

Ponadto podajemy 80 przepisów na:

  • ryż jako dodatek: do sałatek, mięs, ryb, pulpetów, gołąbków
    ryż na śniadanie w formie ryżanki + mleko ryżowe (jak je zrobić i jakie kupować gotowe, do czego można je stosować),risotto, paelle, płowy i pilawy,jambalaya ,
    potrawki + ryż po chińsku, po tajsku, ryż z rodzynkami po ormiańsku, ryż z mango, dania z Indonezji
    zupy ryżowe i kleiki,
    placki, naleśniki, kotlety, kulki (+przepisy z wykorzystaniem mąki ryżowej),
    zapiekanki ryżowe,
    dania faszerowane ryżem (m.in. gołąbki, dolmades, papryka),
    sushi i maki
    ciasta ryżowe i inne desery, m.in. pudding, belriso, risalamande

Polecamy przepisy z książki „Ryż”:

Risotto pomidorowe

Płow tatarski

Ryż po chińsku z kurczakiem i imbirem

Papryka lub pomidory z wołowiną

Pieczeń z ryżem

 

Książkę „Ryż” kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby

Ocena: 0