Pulpety rybne w sosie z suszonymi grzybami i ogórkami kiszonymi

Pulpety rybne w sosie z suszonymi grzybami i ogórkami kiszonymi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pulpety rybne w sosie z grzybami i ogórkami kiszonymi dla wybrednych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pulpety rybne w sosie z suszonymi grzybami i ogórkami kiszonymi to propozycja dla tych, którzy nie są smakoszami ryb. Odpowiednio doprawione zasmakują nawet wybrednym niejadkom.

Składniki

  • 800 g dorsza, szczupaka lub sandacza bez skóry i ości

  • 100 g wędzonego surowego boczku

  • 1–2 ostre papryczki

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • jajko

  • szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej

  • sól, pieprz

  • sos:

  • cebula

  • 15 g suszonych grzybów

  • 2 kiszone ogórki

  • łyżka miodu

  • sok i skórka z cytryny

  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

  • 2 szklanki soku z kiszonych ogórków

  • sól, grubo mielony pieprz

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sos: Suszone grzyby zalać wodą, gotować przez 25 minut, odcedzić (wodę zostawić do sosu) i posiekać.

  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać starte ogórki, grzyby, chwilę podsmażać, zalać wodą z gotowania grzybów, dodać sok z ogórków, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Na koniec zaprawić śmietaną.

  • Rybę zemleć w maszynce do mięsa.

  • Surowy wędzony boczek pokroić w drobną kostkę, dorzucić do ryby.

  • Dodać też posiekaną natkę pietruszki, posiekaną ostrą papryczkę, sól, pieprz, jajko, ugotowaną kaszę jęczmienną, wszystko dokładnie wymieszać.

  • Z dobrze wyrobionej masy zwilżonymi w oleju rękoma uformować pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego.

  • Gotować je w osolonym wrzątku przez 10 minut.

  • Podawać w sosie. Na talerze wyłożyć sos z grzybów i ogórka, na to odcedzone, gorące klopsiki, doprawić sokiem i startą skórką z cytryny.

  • Przepis pochodzi z książki „Ryby”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl z zakładce SuperHobby

Ocena: 0