Paluszki krabowe - jak przyrządzać. Zastosowanie i przepisy

2016-11-09 10:25

Paluszki krabowe można przyrządzać na wiele sposobów. Surimi są doskonałe jako składnik sałatek lub smażonych kotletów.

Paluszki krabowe - jak przyrządzać. Zastosowanie i przepisy
Autor: thinkstockphotos.com Paluszki krabowe nadają się doskonale jako składnik sałatek

Spis treści

  1. Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem
  2. Kotlety ziemniaczane z paluszkami krabowymi

Paluszki krabowe są dostępne w wersji mrożonej, w zalewie lub gotowe do spożycia. Stanowią dodatek do mrożonej mieszanki z owoców morza. Można je jeść na surowo jako przystawkę bez żadnych dodatków. Nadziewa się nimi sushi w zastępstwie mięsa z krabów. Pokrojone paluszki krabowe świetnie pasują do różnego rodzaju sałatek na bazie ryżu lub makaronu sojowego. Można je jeść na ciepło, jako dodatek do makaronu. Niektórzy wolą wersję smażoną: obtoczone w cieście, w postaci placuszków bądź kotletów ziemniaczanych.

W Polsce najbardziej popularna jest sałatka z paluszków krabowych z makaronem sojowym i kukurydzą.

Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem

Składniki:

120 g paluszków krabowych

100 g makaronu sojowego (małe opakowanie)

1 puszka kukurydzy

3-4 łodygi selera naciowego

3-4 plastry ananasa (może być z puszki)

sok z połowy cytryny

4 łyżki majonezu

sól, pieprz do smaku

1 zgnieciony ząbek czosnku (opcjonalnie)

2 łyżeczki czarnego sezamu lub czarnuszki

Makaron rozdrobnić i przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu.

Dodać do makaronu dodać odcedzoną kukurydzę, pokrojone w kostkę: ananas, seler naciowy, paluszki surimi.

Przyprawić majonezem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ewentualnie czosnkiem.

Wymieszać i posypać sezamem lub czarnuszką.

To ciepłe danie z pewnością zasmakuje dzieciom.

Kotlety ziemniaczane z paluszkami krabowymi

400 g ziemniaków

5 paluszków krabowych

1 mały por

1/2 czerwonej papryki

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

sól

1 jajko

olej do smażenia

Ziemniaki obrać i ugotować.

W oczekiwaniu na ziemniaki pokroić w plasterki paluszki surimi, białą część pora i paprykę.

Zmiksować obraną i pokrojoną cebulę, czosnek razem z pozostałymi przyprawami.

W większej misce rozmieszać ostudzone, rozgniecione widelcem ziemniaki razem ze zmiksowanymi przyprawami, paluszkami krabowymi, porem i papryką i rozkłóconym jajkiem.

Formować małe okrągłe kotlety. obtoczyć je w bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony.

Podawać na ciepło.

Jeżeli nie chcesz zasypać kuchni kawałkami makaronu sojowego potnij go nożyczkami nad docelowym naczyniem.