Wietnamski rosół wołowy: sprawdzony przepis

2021-03-31
CzeM
nietypowe-danie-jednogarnkowe-jak-zrobic-pyszny-wietnamski-rosol.jpg
Autor: pixabay.com W wietnamskim rosole wołowym dużą rolę odgrywają orientalne przyprawy
średni
300 min
4

W kuchni azjatyckiej wykorzystuje się bardzo wiele składników i jeszcze większą ilość najróżniejszych przypraw. Dowodem na to jest wietnamski rosół. Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale efekt końcowy wynagradza trudne oczekiwanie! Podajemy przepis na wietnamski rosół wołowy.

SKŁADNIKI

  • 1 kg kości wołowych
  • 35 dkg pieczeni wołowej
  • 15 dkg surowej wołowiny (najlepiej polędwicy lub z pierwszej krzyżowej
  • 1 średnia cebula pokrojona w piórka
  • 3 drobno posiekane szalotki
  • 5 cm korzenia imbiru cienko pokrojonego
  • 40 dkg makaronu ryżowego (szersze wstążki)
  • 8 ziaren kolendry
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sos sojowy
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kości wołowe i pieczoną wołowinę zalewamy 3 l zimnej wody z dodatkiem soli. Gotujemy ten zestaw na małym ogniu ok. 4 godzin (pamiętamy o ściąganiu szumowin, których z powodu kości będzie sporo).
  • Następnie dodajemy kolendrę, goździki, cynamon, imbir, pieprz oraz sos rybny i gotujemy jeszcze przez 40 minut. Na koniec przyprawiamy sosem sojowym i ewentualnie solą (ale ostrożnie, bo sosy rybny i sojowy są bardzo słone).
  • Bulion trzeba przecedzić. Mięso z rosołu kroimy w cienkie paseczki. Nakładamy do talerzy (najlepiej do miseczek) po porcji ugotowanego makaronu, na nim układamy mięso gotowane i paski surowej wołowiny (lub pieczonego kurczaka) i zalewamy gorącym rosołem, posypujemy piórkami cebuli i szalotką.
  • Do rosołu wietnamskiego podaje się również dodatki, które ustawia się na stole na talerzu, układając je partiami. Są to: posiekana papryczka chili, kiełki soi lub fasoli, limonka w cząstkach, posiekane listki bazylii oraz kolendry. Można też podać sosy chili i sojowy.
CzeM