Aromatyczny rosół z kurczaka: klasyczny przepis
2021-03-31
łatwy
120 min
4
Aromatyczny rosół z kurczaka jest tradycyjnym polskim daniem. Rosół nie tylko dobrze smakuje, lecz także pomaga w leczeniu różnych dolegliwości - do tego znakomicie rozgrzewa. Sprawdź, jak zrobić pyszny rosół z kurczaka - podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 1 kurczak z sercem i żołądkiem
- obrana i umyta włoszczyzna
- 10 dag kapusty włoskiej
- cebula
- 5-6 goździków
- mały pęczek natki pietruszki
- po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka umyj, wraz z sercem i żołądkiem włóż do garnka, zalej 2 litrami zimnej wody. Podgrzewaj pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
- Gdy na wierzchu utworzy się piana, delikatnie zbierz ją łyżką cedzakową.
- Po 30 minutach dodaj włoszczyznę, kapustę, związaną nitką natkę pietruszki, pieprz i ziele angielskie.
- Cebulę (nieobraną!) nabij goździkami, opiecz na palniku kuchenki i włóż do rosołu.
- Po 20 minutach dodaj 2 płaskie łyżki soli i gotuj jeszcze 30 minut.