Słodkie i lepkie od syropu pączuszki z ciasta ptysiowego: przepis na tureckie TULUMBA TATLISI

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Słodkie i lepkie od syropu pączuszki z ciasta ptysiowego to ulubiony deser Turków. Najlepiej smakują do czarnej i mocnej kawy po turecku lub do gorzkiej zielonej herbaty z miętą. Oto przepis na tureckie TULUMBA TATLISI - słodkie wspomnienie wakacji na Riwierze Tureckiej. 

Składniki

  • Na ciasto ptysiowe:

  • 250 ml wody

  • 80 g masła

  • 250 g mąki pszennej

  • 4 jajka rozmiar M

  • 1/4 łyżeczki soli

  • oraz 300 ml oleju do smażenia

  • Na syrop:

  • 200 ml wody

  • 200 g cukru

  • 20 ml soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do rondelka wlej 250 ml wody i dodaj 80 g masła. Zagotuj.

  • Gdy woda z masłem wrze, dodaj mąkę i sól. Mieszaj energicznie drewnianą łyżką. Gdy masa stanie się  jednorodna i zwarta, zdejmij z ognia. Pozostaw do ostygnięcia.

  • Do ostudzonej masy dodaj po 1 jajku i ubijaj razem. Następnie dodaj kolejne jajko i ponownie zmiksuj całość. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką.

  • W głębokiej patelni rozgrzej olej. Wyciskaj z rękawa cukierniczego 5 cm odcinki ciast i odcinaj je nożyczkami.

  • Smaż pączuszki do lekkiego zrumienienia. Odsącz z oleju i przełóż na papierowy ręcznik.

  • W oddzielnym naczyniu przygotuj syrop. Do 200 ml wody, dodaj cukier i sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut.

  • Pączuszki zanurz w syropie i pozostaw na 10 minut, aby nasiąknęły słodyczą.

  • Podawaj do mocnej kawy po turecku lub do zielonej herbaty z miętą.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5