Ptysie z kremem twarożkowym

Ptysie z kremem twarożkowym

Autor Zdjęcia: materiały prasowe Diamant

Ptysie można nadziewać na 1001 sposobów - tu  ptysie z kremem z twarożku i śmietany

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ptysie - kto ich nie lubi? Ptysie z bitą śmietaną to klasyka, a można je nadziewać na 1001 sposobów. My proponujemy ptysie z kremem twarożkowym.

Składniki

  • Ciasto:

  • 250 g wody

  • 125 g masła

  • 200 g mąki pszennej

  • 4 jajka

  • Krem:

  • 200 g śmietanki 36%

  • 150 g cukru pudru Diamant

  • 200 g ricotty

  • cukier puder Diamant do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku zagotować wodę z masłem, dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto odchodzące od brzegów garnka.

  • Zdjąć z ognia, chwilkę przestudzić, po czym wbijać jajka mieszając ciasto, drewnianą łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.

  • Gotowe ciasto przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować dość spore odstępy ponieważ ciasto rośnie (z podanego przepisu wyjdą nawet 3-4 blachy ptysi).

  • Piec ok 25 minut w 200°C. Ostudzić i przekroić na pół.

  • Śmietankę ubić z cukrem pudrem, następnie zmiksować z ricottą. Masę schłodzić, przełożyć do rękawa z dekoracyjną końcówką i przekładać ptysie. Posypać przełożone ptysie szczodrze cukrem pudrem.

Ocena: 5