Vol-au-vent - gniazdka z ciasta półfrancuskiego, idealne do wypełnienia ulubionym farszem

2021-03-29
Vol-au-vent - gniazdka z ciasta półfrancuskiego, idealne do wypełnienia ulubionym farszem
Autor: Shutterstock Vol-au-vent napełniamy ulubionym nadzieneim.
łatwy
45 min
4

Vol-au-vent to gorąca przekąska z ciasta półfrancuskiego śmietanowego z nadzieniem z mięsa, drobiu, ryby, grzybów lub warzyw (np. szpinaku, brukselki, brokułów).  Można ją zrobić z gotowego mrożonego ciasta francuskiego bądź przygotować ciasto samodzielnie. Zamiast jednego dużego ciasta można przygotować vol-au-vent w wersji mini - wycinając małe placuszki kieliszkiem.

 

 

SKŁADNIKI

  • 30 dkg mąki pszennej
  • 25 dkg masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • 1 żółtko do posmarowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło w kawałkach i całość dokładnie posiekać nożem.
  • Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Gotowe ciasto przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin (najlepiej na noc).
  • Ciasto, z którego będą wykrawane krążki na vol-au-vent powinno mieć 1 cm grubości.
  • Z ciasta należy wykroić nożem lub radełkiem trzy krażki (np. przykładając nieduży talerz). W dwóch plackach wykroić środek, tak aby powstały pierścienie szerokości 4-5 cm.
  • Każdy krążek posmarować rozbełtanym żółtkiem. Ułożyć na blasze (każdy osobno) i piec na złoty kolor 15-20 minut w temperaturze 240°C.
  • Złożyć vol-au-vent - na całym placku ułożyć jeden na drugim dwa pierścienie. Ciasto zagrzać w piekarniku.
  • Przed podaniem napełnić gorącym nadzieniem.