Vol-au-vent - gniazdka z ciasta półfrancuskiego, idealne do wypełnienia ulubionym farszem

Vol-au-vent - gniazdka z ciasta półfrancuskiego, idealne do wypełnienia ulubionym farszem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Vol-au-vent napełniamy ulubionym nadzieneim.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Vol-au-vent to gorąca przekąska z ciasta półfrancuskiego śmietanowego z nadzieniem z mięsa, drobiu, ryby, grzybów lub warzyw (np. szpinaku, brukselki, brokułów).  Można ją zrobić z gotowego mrożonego ciasta francuskiego bądź przygotować ciasto samodzielnie. Zamiast jednego dużego ciasta można przygotować vol-au-vent w wersji mini - wycinając małe placuszki kieliszkiem.

Składniki

  • 30 dkg mąki pszennej

  • 25 dkg masła

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 3 łyżki śmietany

  • sól

  • 1 żółtko do posmarowania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło w kawałkach i całość dokładnie posiekać nożem.

  • Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Gotowe ciasto przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin (najlepiej na noc).

  • Ciasto, z którego będą wykrawane krążki na vol-au-vent powinno mieć 1 cm grubości.

  • Z ciasta należy wykroić nożem lub radełkiem trzy krażki (np. przykładając nieduży talerz). W dwóch plackach wykroić środek, tak aby powstały pierścienie szerokości 4-5 cm.

  • Każdy krążek posmarować rozbełtanym żółtkiem. Ułożyć na blasze (każdy osobno) i piec na złoty kolor 15-20 minut w temperaturze 240°C.

  • Złożyć vol-au-vent - na całym placku ułożyć jeden na drugim dwa pierścienie. Ciasto zagrzać w piekarniku.

  • Przed podaniem napełnić gorącym nadzieniem.

 

 

Ocena: 0