Vitello tonnato - znakomita cielęcina podawana na zimno z aromatycznym sosem tuńczykowym

 Vitello tonnato - znakomita cielęcina podawana na zimno z aromatycznym sosem tuńczykowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Vitrello tonato to piemoncka wyszukana przekąska.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fantastyczny smak dań włoska kuchnia zawdzięcza doskonałej jakości produktów. Świeże warzywa w dużej rozmaitości, najlepsze mięso i ryby oraz paradoksalnie zarówno fantazja jak przywiązanie do tradycji czynią ją zupełnie wyjątkową. Takie jest vitello tonato, czyli pieczona cielęcina, pokrojona w cienkie plastry i podawana na zimno. Mięso nabiera wyjątkowego smaku dzięki dodatkowi sosu na bazie oliwy, śmietany wina, w którym idealnie współgrają ze sobą smaki czosnku, tuńczyka, anchois i cytryny. Całość dzieła wieńczą wyraziste kapary.

Składniki

  • 50 dag cielęciny

  • łyżka oleju

  •  

  • Sos:

  • ząbek czosnku

  • 6 filecików anchois

  • sok z cytryny 

  • 10 dag tuńczyka w oleju

  • surowe żółtko

  • 100 ml oliwy

  • 5 łyżek białego wytrawnego wina

  • 150 ml śmietany

  • 1,5 łyżki kaparów

  • szczypta cukru

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Upiec cielęcinę, odstawić do wystygnięcia. Zimną pokroić w cienkie plasterki, ułożyć w wachlarz na półmisku.

  • Czosnek, tuńczyka, anchois zmiksować. Mieszając trzepaczką dodać sok cytrynowy, żółtko i oliwę.

  • Dodać wino i śmietanę, wymieszać, by powstał dość gęsty sos. Dołożyć kapary w całości, sól i pieprz.

  • Pokrojone mięso polać sosem i wstawić do lodówki na 40 minut.

Ocena: 0