Tatar "Oko pirata" według Magdy Gessler - najlepsze przepisy z Kuchennych Rewolucji
2021-11-23
łatwy
45 min
4
Jak zrobić tatar "Oko pirata" według Magdy Gessler? Poznaj przepis z Kuchennych Rewolucji! Pyszny tatar to idealna przekąska imprezowa – warto go zrobić, bo cieszy oczy i podniebienia!
SKŁADNIKI
- 1 kilogram polędwicy wołowej
- 4 jajka (żółtka)
- pół szklanki wody mineralnej
- szklanka oleju słonecznikowego
- sól, pieprz
- oliwki
- cebulka
- żółtka do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso należy dwa razy zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać.
- Wołowinę wyrabiamy rekami dodając żółtka, olej, sól, pieprz i wodę mineralną, do momentu aż tatar będzie miał jednolitą konsystencję.
- Porcje układamy na talerzach robiąc w mięsie wgłębienie na surowe żółtko.
- Dodatkowo, dla dekoracji, na żółtku można również umieścić plasterek czarnej oliwki.
- Okalamy go drobno posiekaną cebulką
- Tatar będzie świetnie smakował z ogórkami kiszonymi, marynowanymi grzybkami i świeżym pieczywem.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?