Szparagi z masłem ziołowym: delikatne wiosenne danie!
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sezon na szparagi trwa! Poznaj prosty przepis na szparagi z masłem ziołowo-czosnkowym. To eleganckie danie z powodzeniem wykonają nawet początkujący kucharze. Sprawdź, jak ugotować szparagi i przyrządzić je z masłem ziołowym.
Pyszne szparagi z masłem ziołowo-czosnkowym są prostym i szybkim w przygotowaniu daniem. Mogą stanowić przystawkę lub dodatek do mięs. Końcówki szparagów często bywają łykowate, dlatego warto odkroić je już przed gotowaniem.
Sprawdź też: Jak gotować szparagi?
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj szparagi i odkrój twarde korzonki. Jeśli to białe szparagi, należy je wcześniej oskrobać, aby nie były łykowate.
- Zagotuj w garnku posoloną wodę z dodatkiem soku z cytryny. Wrzuć szparagi do wrzątku i gotuj 2 minuty pod przykryciem.
- Na patelni roztop masło, dodaj rozgnieciony czosnek i chwilę go podsmaż. Do masła dodaj szczyptę pieprzu i zioła prowansalskie.
- Podawaj szparagi polane masłem ziołowo-czosnkowym.