Smaczne kotleciki z kaszy pszennej [sprawdzony przepis]

2021-03-29
dzien-dziecka-przepisy-na-zdrowe-i-smaczne-dania-na-przyjecie.jpg
Autor: Lubella Kotleciki z kaszy pszennej
łatwy
30 min
4

Smaczne, zdrowe i kolorowe potrawy, beztroska atmosfera oraz czas spędzony z przyjaciółmi wywołają uśmiech na twarzy każdego dziecka. Jeśli chcesz zaskoczyć swoją pociechę, już teraz przemyśl menu, które trafi w gusta najmłodszych, i zaangażuj swojego malca do wspólnych przygotowań. Proponujemy kotleciki z kaszy pszennej z jogurtowymi dipami!

Przepis został opracowany przez Piotra Ceranowicza, kucharza współpracującego z marką Lubella, oraz Annę Różyk, dietetyczkę i ekspertkę ds. żywienia.

 

SKŁADNIKI

  • 2 woreczki kaszy pszennej
  • 2 marchewki 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 cebule 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki curry w proszku 
  • 3 łyżki sezamu 
  • sól, pieprz 
  • zioła: mięta, kolendra 
  • 300 g jogurtu naturalnego 
  • papryka w proszku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu, a następnie studzimy.
  • Marchewkę i cebule ścieramy na tarce z dużymi oczkami, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Jajka rozkłócamy, mąkę łączymy z 2 łyżkami wody. Mieszamy wszystko razem.
  • Kaszę mieszamy z warzywami, curry, szczyptą papryki w proszku, częścią siekanej kolendry i mięty oraz masą jajeczną. Doprawiamy masę solą oraz pieprzem i formujemy małe kotleciki.
  • Smażymy na średnio rozgrzanym oleju.
  • Jogurt dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z solą i papryką w proszku oraz siekaną miętą, a drugą miksujemy z pozostałą kolendrą i odrobiną soli. Kotleciki podajemy z jogurtowymi dipami.