Rydze panierowane - prosty przepis na smaczną przekąskę

2021-03-29
Beata Lekszycka
rydze-panierowane-prosty-przepis-na-smaczna-przekaske.jpg
Autor: Wikimedia Commons / Horst / CC BY 3.0 Rydze to jedne z najsmaczniejszych grzybów leśnych
łatwy
15 min
4

Odpowiednio potraktowane rydze to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Proponujemy łatwy przepis na szybką przekąskę - rydze panierowane i smażone na maśle. Sprawdź, jakie to proste!

SKŁADNIKI

  • 6 świeżych sporych rydzów
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rydze oczyścić, umyć i lekko osuszyć. Jajko wbić do miseczki i dokładnie rozbełtać. Na patelni rozgrzać trochę oleju i masło. Rydze zamaczać w jajku i obtaczać w bułce tartej. Kłaść je na rozgrzany na patelni tłuszcz, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rumiano z każdej strony.
Beata Lekszycka