Przepisy na andrzejki: naleśnikowe roladki z wędzonym łososiem

Przepisy na andrzejki: naleśnikowe roladki z wędzonym łososiem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Roladki z łososiem może przygotować na cieście naleśnikowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Przygotowujesz przekąski na andrzejki? Podsuwamy przepis na smaczne roladki naleśnikowe z wędzonym łososiem. Pyszne i w gruncie rzeczy łatwe danie będzie gwarantowanym hitem w andrzejkowym menu. Sprawdź, jak zrobić smaczną przekąskę na andrzejki w postaci naleśnikowych roladek z pastą łososiową.

Składniki

  • 30-40 dag wędzonego łososia (płaty lub filet)

  • 20 dag twarogu

  • kubek jogurtu naturalnego

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • 8 listków sałaty

  • 2 ząbki czosnku (drobniutko posiekane)

  • biały pieprz (najlepiej świeżo zmielony)

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj naleśniki: około półtora szklanki mąki pszennej zmiksuj ze szklanka mleka i szklanką wody, odrobiną soli i 2 łyżkami oleju (lub roztopionego masła). Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanym oleju. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta i gdy stężeje - odwróć placek na drugą stronę. 

  • Usmażone naleśniki odkładaj na talerzu. Żeby nie wystygły, przykrywaj talerz za każdym razem drugim talerzem lub folią aluminiową.

  • Twaróg zmiksuj z jogurtem. Podczas miksowania dodawaj sok z cytryny, posiekane ząbki czosnku oraz sól i pieprz.

  • Posmaruj naleśniki warstwą twarogowej pasty – przy brzegach placków pozostaw nieposmarowany margines o szerokości ok. 1 cm.

  • Płaty łososia rozłóż na paście i zwiń ściśle w rulony. Pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na liściach sałaty.

Ocena: 3