Bakłażany z oliwą czosnkową - przekąska z bakłażanów w 15 minut

Bakłażany z oliwą czosnkową - przekąska z bakłażanów w 15 minut

Autor Zdjęcia: Anna Szubińska

Bakłażany z oliwą czosnkowa przygotujesz w 15 min.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czy znasz najprostszy przepis na bakłażany, jaki można sobie wyobrazić? Pozwala przygotować w ciągu kwadransa smaczną i efektowną przystawkę. Sprawdź jak to zrobić.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyj bakłażany, osusz, odkrój końcówkę i pokrój wzdłuż na plastry o grubości 3-4 milimetry. Posól warzywo i odstaw na chwilę.

  • W tym czasie obierz czosnek. Ilość czosnku dopasuj indywidualnie do swojego kulinarnego gustu. Może to być jedna główka, a jeśli jesteś miłośnikiem czosnku nawet dwie. Czosnek posłuży ci do przygotowania sosu.

  • Do miseczki wlej pół szklanki oliwy z oliwek. Czosnek przeciśnij w wyciskarce i wymieszaj go z oliwą. Sos gotowy.

  • Bakłażany, które pod wpływem soli puściły sok, możesz lekko osuszyć, by przy smażeniu tłuszcz nie strzelał na patelni. Obsmaż oberżynę z dwóch stron. Bakłażan bardzo szybko stanie się miękki, gotowy do podania.

  • Usmażoną oberżynę ułóż na półmisku. Sos podaj w jednej większej miseczce lub czterech małych, dla każdego biesiadnika osobno.

Ocena: 3,5