Jabłka w cieście piwnym - prosty przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Jabłka w cieście, zwane inaczej racuchami z jabłkami, lubią prawie wszyscy. Można je przygotować na niedzielne śniadanie, na deser po skromnym obiedzie albo na ciepłą kolację. Szczególnie lubimy je w okresie jesienno-zimowym. Tym razem przepis na jabłka w cieście z dodatkiem piwa, dzięki któremu racuchy są delikatne i puszyste.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki
- 4 jabłka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- 1 szklanka ciemnego piwa
- cynamon
- cukier puder
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wraz z solą przesiać do miski. Żółtka ubić z oliwą, dodać do mąki i zamieszać.
Powoli wlewać piwo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.
Miskę przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Posypać cukrem pudrem i cynamonem.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z piwnym ciastem.
Plastry jabłek zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.