Jabłka w cieście piwnym - prosty przepis

2021-03-29
jablka-w-ciescie-piwnym.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Racuchy z jabłkami lubią zwłaszcza dzieci, ale i dorośli nimi nie pogardzą
łatwy
20 min
4

Jabłka w cieście, zwane inaczej racuchami z jabłkami, lubią prawie wszyscy. Można je przygotować na niedzielne śniadanie, na deser po  skromnym obiedzie albo na ciepłą kolację. Szczególnie lubimy je w okresie jesienno-zimowym. Tym razem przepis na jabłka w cieście z dodatkiem piwa, dzięki któremu  racuchy są delikatne i puszyste.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki
  • 4 jabłka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • cynamon
  • cukier puder
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Mąkę wraz z solą przesiać do miski. Żółtka ubić z oliwą, dodać do mąki i zamieszać. Powoli wlewać piwo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Posypać cukrem pudrem i cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z piwnym ciastem. Plastry jabłek zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.