Endywia z wody w sosie jogurtowo-musztardowym
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Endywia kędzierzawa ma ząbkowane, wąziutkie i wiotkie liście, które nie tworzą główek. Zewnętrzne liście, ciemnozielone i bardzo gorzkie, nie znajdują wielu amatorów. Środkowe, jasnożółte mają lekką goryczkę, więc dla złagodzenia smaku najlepiej łączyć je z innymi sałatami. Doskonale sprawdza się jako jarzyna na ciepło. Endywia na ciepło z wody w sosie jogurtowo-musztardowym podbije wasze podniebienia smakiem.
SKŁADNIKI
- 2 główki endywii
- koper
- szczypior
- pietruszka
- czosnek
- 3 łyżki jogurtu
- 0,5 łyżki musztardy
- sok cytrynowy
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Endywię umyj, osącz, włóż do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem posiekanego jednego ząbka czosnku.
- Gotuj w odkrytym rondlu przez kilka minut.
- Wymieszaj jogurt z musztardą i posiekanymi szczypiorkiem, pietruszką i koprem. Dolej sok z cytryny, dodaj sól i pieprz.
- Ostudzoną w wodzie endywię odcedź, wyłóż na półmisek, polej sosem.
- Endywia z wody w sosie jogurtowo-musztardowym dobrze smakuje z rybą, mięsem i jajkami.