Przyprawa curry: co to jest? Do czego dodawać curry?
Curry w Indiach to sposób przygotowania potrawy. W Polsce curry zazwyczaj oznacza mieszankę przypraw, którą znajdziemy w każdym sklepie. Sprawdź, jakie przyprawy tworzą mieszankę curry, jakie są jej rodzaje i do czego ją stosować. Podajemy też przepis na prosty sos curry.
Spis treści
Curry w naszych sklepach to najczęściej gotowa mieszanka przypraw, w której zwykle znajdują się: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chilli, sól, a czasami nawet cynamon.
Curry ostre i curry łagodne
Curry ma kolor żółty lub zielony i właściwości zabarwiające potrawy. Kupując curry, zwróćmy uwagę na poziom ostrości. Najłagodniejsza wersja jest uniwersalna, ponieważ można ją dodawać do wielu dań. Curry ma specyficzny smak i dlatego najlepiej smakuje z półproduktami o delikatnym smaku.
Curry - do czego dodawać przyprawę?
W restauracjach najczęściej serwowane jest z kurczakiem, wołowiną i ryżem. Świetnie smakuje również z chudymi rybami i krewetkami. Dla wegan z kolei jest pysznym dodatkiem do szpinaku lub tofu. Popularnym sposobem podania curry jest przygotowanie sosu na bazie śmietany, jogurtu lub mleczka kokosowego.
Przepis na prosty sos curry
Najprostszy sos curry zrobimy dosłownie w 10 minut. Wystarczy na oliwie lub maśle klarowanym zeszklić cebulę i dodać ząbek posiekanego czosnku. Gdy się połączą - posypać curry, a następnie dodać śmietanę, mleczko kokosowe lub jogurt. Podusić kilka minut i dołożyć szpinak lub mięso.