Słodka nalewka czereśniowa: smak lata [sprawdzony przepis]
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Domowa nalewka czereśniowa, czyli czereśniówka, sprawdzi się jako smaczny aperitif podczas okolicznościowego przyjęcia, a także jako rozgrzewający trunek w długie zimowe wieczory. Sprawdź, jak przygotować słodką nalewkę z czereśni!
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 1 kg bardzo dojrzałych, słodkich czarnych czereśni
- 1 l spirytusu
- 0,4 l wody
- 50 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czereśnie oczyszczamy z ogonków, płuczemy, suszymy i wydrylowane wsypujemy do gąsiorka (razem z sokiem).
- W oddzielnym naczyniu mieszamy spirytus z przegotowaną i ostudzoną wodą.
- Otrzymanym roztworem zalewamy czereśnie, gąsior korkujemy i odstawiamy na 10 dni w ciepłe, zaciemnione miejsce.
- Po tym czasie przesączamy nalewkę przez gazę do innego naczynia.
- Czereśnie zasypujemy cukrem, mieszamy, wstrząsając, gąsiorek zawiązujemy gazą i ponownie odstawiamy w ciepłe, zaciemnione miejsce na tydzień do momentu, aż rozpuści się cukier.
- Po upływie tego czasu otrzymany płyn przesączamy przez gazę, wlewamy do naczynia z nalewką, mieszamy i odstawiamy na 24 godziny.
- Gotową słodką nalewkę na czereśniach należy wlać do półlitrowych butelek, zakorkować i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej cztery miesiące.